Splošno o Potujoči knjižnici
Urnik bibliobusa
Kratka zgodovina
   
     
Splošno o Potujoči knjižnici    
Bibliobus je potujoča enota Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Obiskuje 16 občin in se ustavlja na 54 postajališčih. Občine, ki jih obiskuje so: Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Ptuj, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale.

Bibliobus vozi od septembra do konca junija v ponedeljek, torek, sredo in četrtek po objavljenem urniku. Ob petkih menjavamo na bibliobusu knjižno in drugo gradivo, izpolnjujemo naročila in rezervacije, poskrbimo za vozilo in opravimo potrebna administrativna dela.

Potujoča knjižnica ima v svoji knjižni zbirki približno 52.000 enot gradiva. V bibliobus, ki sprejme okrog 6.000 enot gradiva, redno nameščamo novejše in aktualno gradivo.

Na bibliobus se lahko vpišejo vsi prebivalci, saj ponuja knjižno in neknjižno gradivo za otroke, mladostnike in odrasle. Pravila za bralce urejata poslovnik in cenik knjižnice.

V dogovoru s šolami in vrtci v bibliobusu prirejamo tudi bibliopedagoške urice s pravljico.

V letu 2015 smo imeli na bibliobusu 1.581 aktivnih članov.

Potujoča knjižnica v slikah.
  Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Potujoča knjižnica
Prešernova 33-35
2250 Ptuj
SI-Slovenija

tel.:   051 310 594       
  771 48 16
faks: 771 48 48

Vodja Potujoče knjižnice
Mrgole Jukič Tjaša
tel.:       771 48 16

Voznik in izposojevalec
Petek BojanNa vrh    
     
Urnik bibliobusa    

januar-december 2018
urnik bibliobusa po krajih (PDF, 1,7 MB)
urnik bibliobusa po dnevih (PDF, 258 KB)

Na bibliobusu pripravljamo tudi bibliopedagoške urice za predšolske  in osnovnošolske otroke. Vabljeni!

Bibliobus so obiskali:
Vrtec Kidričevo (fotografije)
Vrtec Videm (fotografije)
Vrtec Gorišnica (fotografije)
OŠ Videm (fotografije)
OŠ Gorišnica (fotografije)
OŠ Stoperce (fotografije)
OŠ Vitomarci (fotografije)

Na bibliobusu so razstavljali:
Vrtec Majšperk in Vrtec Juršinci (fotografije)
Vrtec Juršinci in Vrtec Breg pri Majšperku (fotografije)
OŠ Lovrenc na Dravskem polju (fotografije)
OŠ Vitomarci (fotografije)
OŠ Žetale (fotografije)

 


Na vrh    
     
Kratka zgodovina
V letu 1958 je bibliotekar naše knjižnice Andrej Kovač razmišljal, da bi morala imeti knjižnica nujno potujočo knjižnico, ki bi po vzoru francoskih prevažala knjige z avtobusi, tako imenovanimi bibliobusi. Po zgledu drugih knjižnic je tudi ptujska mestna knjižnica začela pozimi v letu 1958 pripravljati potujočo knjižnico.

Zbrala je potrebna denarna sredstva, vajenska šola za lesno stroko pa je brezplačno izdelala dva lesena kovčka. Prvi je v decembru 1958 z 220. knjigami prispel v Vitomarce, po dveh, treh mesecih pa naj bi odpotoval naprej v Trnovsko vas in druge vasi: Drugi kovček potujoče knjižnice so namenili v Naraplje v Halozah.

V letu 1963 je bilo na terenu že šest kovčkov, dva večja in štirje manjši. Leta 1972 je dobila ptujska knjižnica prvega potujočega knjižničarja, ki je hkrati skrbel za razvoj knjižnic na Ptujskem. Simon Petrovič je knjige prevažal s kolesom in z javnimi prevoznimi sredstvi.

Svetlejši žarki so obsijali potujočo knjižnico v letu 1996, ko se je preselila v nove prostore, dobila kombinirano vozilo in tako lažje menjavala premične zbirke v 73 knjižnicah osnovnih šol, v prosvetnih društvih in v delovnih organizacijah ter skrbela za njihovo urejenost in razvoj.

Čez dve leti (1998) smo prvič prijavili na kulturnem ministrstvu potrebo po bibliobusu. Leta 2000 se je na srečanju slovenskih potujočih knjižnic na Ptuju predstavilo devet bibliobusov, naš pa je že bil na obzorju. Marca 2003 je bibliobus pripeljal na dvorišče knjižnice.
Na vrh